Scoil: An Mhín Mhór (uimhir rolla 16342)

An Mhín Mhór, Co. Dhún na nGall
Pádraic Ó Breisléain

1. Scéal (ar lean)

Bhí Jack agus Máire in a gcomhnuidhe i dteeach beag ar thaobh an róid. Bhí siad íontach bocht sa t-saoghal agus bhí Jack amuigh ag briseadh clocha gach lá.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    “Bhfuil chuimne agat ar an lá a chuaidh mise na sgoile”,
    “Á”, arsa an Tighearna, “tá sé trí sgor blianta a bhí tusa ar an sgoil”.
    D’imthigh sé leis annsin agus bhí an mála airgid ag Jack agus ag Maire agus chaith siad saoghal socar suaimneach in a dhiaidh sin.
  2. Scéal

Bhí fear ar an Ceidhdeach a dtugadh siad Déinighe mór air. Bhí deathrar aige in Alban. Lá amhain bhí a dheathrar ag obair as chuaidh sé fa choinne braoin tae.

Sgéal.
    Bhí fear ar an Ceidhdeadh a dtugadh siad Déinidhe mór air. Bhí deathrar aige in Alban. Lá amhain bhí a dheatrar ag obair as chuaidh sé fa choinne braoin tae. Ag teacht arais dó bhí an t-sluasad a bhí aige ar shiubhal. D’innis duine éiginteacht dó gur ghoid an Sasanach é. Chuaidh an dearthar fád leis an Sasanach agus d’iarr sé an sluasead.
    “Níl a’n Éireannach a shiubhail ar dhá chois ariamh abalta an t-sluasaid a bhaint diomsa”, arsa an t-Sasanach. Bhí eagla mhór ar an t-Éireannach annsin ach sgríobh sé ag Deinidhe mór agus d’iarr sé ar Deinidhe a theacht anall agus an t-Sasanach a bhualadh. D’éirigh Deinidhe go moch ar maidín, agus d’iarr sé péire stóca ar a mháthair.
    “O’, cá bhfuil tú ag dul mo croidhe,” arsa a mháthair leis.
    “Tá mé ag gabhail h-alban lé Sasanach a bhualadh”, arsa Deinidhe.