Scoil: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Dhún na nGall
Niall ac Suibhne

Ar an leathanach seo

1. Bhí bean agus fear ina gcomhnuidhe ins an tír seo fada ó shoin, agus bhí siad iongantach pisreogach. Tháinic fear bocht fhad leo aon oidhche amháin agus ní rabh mórán fáilte aca fa na choinne, no leoga, ní rabh áird aca ar dhuine ar bith, agus bhí siad de'n bharamhail, nach mbéadh sgéaltaí ar bith aige a shásochadh iad.
    Cibe ar bith, bhí siad iongantach giodalach asta fhéin. Ní raibh ar an dreisiúr ach cupla boul agus bhí siad uilig sgoilte, agus pigín amháin. Fa dheireadh labhair bean a' toighe agus arsa sise: "Ní raibh muid ariamh gan arán go dtí anocht, an rud a b'annamh linn."
    Bhruith sí lán pota de phreataí beaga nó ní raibh a dhath aca ach preataí beaga, preataí dath gréine, preataí lobhtha, agus sgidíní. Annsin shuidh siad chois na
    Bríghid Ní Dhubhgáin
    Cruach Phádraig, Co. Dhún na nGall