Scoil: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Dhún na nGall
Niall ac Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    annsin cionnus nach dtiocfadh leis an fhear seo a chur 'un báis, bhí bata leis an ghasúr agus dubhairt an ríogh leis bogadh leis go h-Ifreann amach as a amharc, ach bhuail an gasúr é leis an bhata agus d'imthigh sé leis amach ar an doras ag tarraingt ar theach an easbuig. Nuair a bhí sé ag tarraingt ar an teach chonnaic sé an t-easbog ina sheasamh sa doras agus é ag cumailt a chuid bos agus é ag gáiridhe. Nuair a tháinig sé fhad leis an easbog chuir an t-easbog ceist air caidé mar d'éirigh leis agus dubhairt sé gur éirigh leis go maith. Dubhairt sé fur fhreagair sé an dá cheist a chuir an rí air, agus go rabh fearg mhór ar an rí cionnus go rabh a fhios aige iad agus gur dhubhairt sé leis imtheacht leis amach as a amharc, ach gur bhuail seisean é leis an bhata a bhí leis
    AT0922: The Shepherd Substituting for the Priest Answers the King's Questions
    Anna Bhreathnach