School: An Sealgán (roll number 6781)

An Sealgán Beag, Co. Dhún na nGall
Rois Ní Braonáin

1. I bhfad ó shin in aimsir na draoidheachta bhí péist i loch Charraig a tSeascainn, loch bheag dhorcha atá ar an tSealgán ag bun na hAchla.
    Chaithfí caogad cailíní óg a thabhairt di le hithe gach lá nó mura ndéanfaí mharbhadh sí Éire ghlas uilig. Bhí na daoine as a gcrann cumhachta ach ins an deireadh cuireadh scéala fhad le Baoghlach na Crannóige Buidhe a theacht agus an phéist a mharbhadh.Bhí sé an-doiligh fághail fhad léithe nó bhí seasgann mór domhain ann agus trí áiteacha comhnuidhe ag an phéist idir an coca mór agus an loch.Bhí sé doiligh déanamh amach cé aca áit den triúr a raibh sí ann agus dá dtéidtí fhad le ceann ar bith gan a bheith cinnte,d'éireochadh sí amach as ceann eile agus bhí a sheal tugtha
    Loch Charraig an tSeascainn, Co. Dhún na nGall
    Rois Ní Bhraonáin