Scoil: Leac Chonaill (uimhir rolla 14890)

Leac Chonaill, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Grianna

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    aici ach go bh'fhiafrochadh sí do na fear. Chuaidh sí isteach chun na cistineadh, agus roimhe i bhfad thainic sí féin agus an fear amach. Dhearc an fear go greinn ar na buachaillí ar feadh tamaill ach is dóiche gur thaitín a gcrothuigheacht leis, mar dubhairt sé go bhfuigheadh siad lóisdín go cinnte.
    Ansin diar Séamus oirthi gloine do bhiotailte mhaith a thabhairt un cinn do achan fhear, agus gloine a thabhairt do na fhear féin fosta.
    “Díolfaidh mé ar son an treat seo ar maidin,” ar seisean, “nuair a bhéas mé ag socrú ar son lóisdín na h-oidhche.”
    “Béidh sin maith go leor,” ars an bhean.
    “Anois,” arsa Séamus, “mar shiubhail sinne turas fada indiú, tá muid tuirseach, agus da luahas a mbéadh ar suipear againn agus muid in ar luighe b’amhlaidh a bfheárr, no caithfimid a bheith ar ar gcois go luath amárach.”
    Ní raibh moran moille go rabh a suipear réidh ag bean a tighe, agus leapacha cóirigh dobhtha, agus iad in a luighe, agus mar bhí siad tuirseach, ní rabh siad i bhfad 'na luighe go rabh siad 'na gcodladh.
    Ba luath ar maidin a bhí siad ar a gcois, agus ba luaithe na sin a bhí bean a tighe ar a cois, agus a mbricfeasta deánta réidh aicí. Ghlac siad a mbricfeasta in seamra galánta, a bhéadh maith go leor ag righ na Sasanna – ro mhaith, leoga, a bhéadh sé ag an bhitheamhnach shalach. Nuair a bhí a mbricfeasta ithte acu scairt Séamus isteach ar bhean a' tighe, agus d’fhiafruigh dí cá mhéid a bhéadh
    AT1731: The Youth and the Pretty Shoes
    Máirín Nic Grianna