Scoil: Caiseal (uimhir rolla 13055)

An Caiseal, Co. Dhún na nGall
G.P. Pléimeann

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí Colmcille ag siubhal an Bhealaigh mhóir lá amháin. Tháinic ocras mór air agus chuaidh sé isteach i dteach bheag ar taobh an róid.
    Bhí bean ag rósadh práisteal (?) préataí sa luaidh bhuidhe. Nuair a bhí sé réidh thug sí cuid de na préataí agus salann dó. D'ith sé a sháith agus nuair a bhí sé críochnuighthe ghuidh sé go dtiocfadh bladhairí teineadh i gcomhnuidhe indiaidh praisteal. Agus ó'n lá sin go dtí an lá indiu thiocfadh bladhaire ar an teinidh indiaidh práisteal.
  2. Rinne sé tarngaireacht fá trí clocha atá san abhainn ag teach Seaghain Uí Choig ar an Chill Fhanaidh. Dubhairt sé go dtionntochadh ceann trí h-uaire indiaidh an tuile. Thionntuigh an tuile an chloc seo dhá uair go dtí seo.
        1. naoimh
    Pádraic Mac Loingsigh