Scoil: Cóguis (uimhir rolla 16135)

An Chógais, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Seaghain

Ar an leathanach seo

1. Tá ór faoi’n talamh shuas a mbun an Easáin agus d’féach cupla fear an t-ór sin a fhághail ach sháruigh sé ortha. Annsin smaoitigh Séan Ó’Baoighill gur mhaith an rud an t-ór a fhághail.
    D’éirigh sé go luath ar maidin agus nuair a bhí sé ag dul ar shiubhal fuair sé éadach bán agus chuir thart fá na cheann é agus d’imthigh é leis annsin agus thug spád leis. Chuaidh sé go dtí an áit agus rómhar sé leis giota ach caidé bhí le feiceáil ach an t’ór agus na sidheógai a damhsa air. D’fhéach sé leis an t-ór a fhághail ach ní thiocfadh leis. Béigin do dul na bhaile gan é.
    Nuair a tháinig sé na bhaile an oidhche sin, chuaidh sé a luighe agus nuair a d’éirigh sé ar maidin ní rabh a’n ribe gruaige fághtha ar a cheann agus ní rabh gruag san éadach ach h-oiread agus o’na lá sin go bhfuair sé bás níor fhás a’n
    Maighread Ní Giolla Cheárr
    Peadar Mac Giolla Cheárr