Scoil: Straleel (uimhir rolla 16033)

Srath Laoill, Co. Dhún na nGall
Brian Ó Breisleáin

1. (gan teideal) (ar lean)

Cor uair bhiodh sgaifte do na leapracain sin le cheile, cor eile ní bhiodh ann ach duine amháin.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    uair amháin ar bhainm do Seán Ó’Dochartaigh. Bhí sé ag dul suas ag teach na scoile Mín na Aodhaire nuair a chualaidh sé an cainnt shuas ag an scoil. Scannruigh sé ach ní dhearn siad dadaidh air. Bhí sé indiaidh an dó dheag a chlog san oidhche.
  2. Nuair a cluineann daoine Ear a Ghabhair ag deanamh tarman, sin comhartha go bhfuil droch aimsear air. Nuair bhíos an madadh ag ithe féir glas sin comhartha fearthainne. Nuair a cuireann an cat a dhruim leis an teinidh sin comhartha go bhfuil droch aimsear air. Nuair atá an salachar ag éirigh ón bealach mhór sin comhartha go bhfuil droch aimsear ag teacht.
    Mícheal Ó hÉighcheartaigh
    Anna Ní hÉighcheartaigh