Scoil: Coill Íseal, Ceapach Chuinn (uimhir rolla 14202)

Cill Íseal, Co. Phort Láirge
Seán Ó Conaire

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ina chónaí le h-ais na baile seo fadó. Bhíodh sé ag ligint air go raibh sé ina shagart. Bhíodh sé ag léamh an Aifreann i dtig 'Betty Hammet' a bhíodh ina gcónaí le h-ais na scoile seo. Ragadh na sean-daoine go dtí an Aifreann.
    Lá amháin bhí Captaen Ó Chuirille ag teacht abhaile ó Dúngarbhán agus bhí sé ar leath-meisce. Chuaidh sé isteach go tigh Betty agus chonaic sé an sagart agus a bhéibhear air. Bhí tubán de turnaipí á d'fhuaradh ar an dtaobh istigh den doras.
    Chuir an Captaen a lámh isteach insan tubán agus thóg sé amach lán a dhoirn den stuif té agus caith sé leis an 'sagart' é. Leag sé a bhéibhear de. Bhí an sagart ar buile. Tháinigh eagla ar na sean-daoine
    Eibhlín Ní Caoluidhe