Scoil: Coill Íseal, Ceapach Chuinn (uimhir rolla 14202)

Cill Íseal, Co. Phort Láirge
Seán Ó Conaire

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Mar tá síos cheana sa leabhar seo, táilliúr a badh m'athair agus san Geimhreadh nuair a bhíodh r-gnóthach d'fanach ag airneán pé tig a bheadh sé ann ar feadh an lae agus bíodh an meán-oíche buailte leis sar a stadadh sé.
    Bhíodh na comharsan ag teacht ar chuarteacht. Bhídís ag cur sa cúiteamh ar imeachtaí an t-saol agus is minic d'éirigheadh suidheamhnughadh dúr cealgach na measc.
    Ní fheadar cad é an thesis a bhíodar a bhíodar á phlé an oíche áirithe seo, ach bhí beirt an-chorruithe agus rángaig go raibh stad 'na cainte ag duine acu. Bhí na lads ag bualadh fé agus nuair déirigh do sa díospóireacht ba dhé seo féachaint air ag iarraidh nafocail ná tiocfadh do thabhairt leis. Bhí an fear bocht i dteannta agus gan ag éirí leis nuair shí wag a bhí láithreacht a lámh amach chuige agus dúirt "Muise, leag na focail ansan dam agus dearfad féin duit iad".
    Seán Ó Conaire