Scoil: Cnoc Melleray (C.), Ceapach Chuinn (uimhir rolla 7311)

Ceapach Choinn, Co. Phort Láirge
Áine, Bean an Daltúnaigh

1. Scéal

Do bhí fear ann fadó darbh' ainm dó Tomás Ó Súileabháin agus fear eile darbh' ainm dó Mícheál Ó Briain.

Do bhí fear ann fadó dárbh ainm dó Tomás Ó Suileabháin agus fear eile darbh' ainm dó Mícheál Ó Briain . Níor thaithnigh Tomás le Micheál in ao'chor.
    Oidhce amháin do chuaidh Tomás go tigh comarsan ag imirt cártaí , agus do chuaidh Míchéal leis. D'imithigh Mícheál abhaile go luagh in gan fhios do Thomás . Amadáin dobh eadh Tomás . Do bhí sé a dó dhéag a clog nuair a tháinigh Tomás abhaile.
    Bhí Tomás ag feitheamh leis in aice an chlaidhe chun scannradh a chur air. Táinigh Tomás agus é ag caint leis féin.
    Do bhí braitlín ar Mhícheál. Nuair a chonnaic Tomás é do rug sé ar chloich agus do chaith sé le Mícheál é.
    D'imthigh Tomás leis agus d'innis sé a scéal dos na comhursanaibh . Dubhairt sé gur mhairbh sé 'sprid'. Do bhí fhios ag na daoine nach sprid a bhí an acht Míchéal Ó Briain. Do ritheadar amach agus bhí Mícheál sínte cois bóthair.
    Chaith sé cúpla mí in oisbidéal agus fear ciúin macánta abh eadh é ' na dhiaidh sin.