Scoil: An Cheathrú Mhór

Ceathrú Mhór Leacan, Co. Mhaigh Eo

"Tá brón mhór ort feicim," ar seiseann leis an duine uasal.
    "Och tá go deimhin" arsa an duine uasal, 'nib árach air anois."
    "Nach bhfuil capall beag fágta agat fós" arsa an buachall.
    "Ó tá go deimhin" ar sé, "acht cén mhaith í"
    "Bheul béidh rásaí imbeárch ag an gCurrach" arsa an buachall, "agus bíodh an chapall réidh agat le rith ar ná rásaí sin." "Tiocfadih mise chugat acht ní thig liom a theacht go tar-éis an dó-dhéág san lá." "Mise an marcach a bhéas ar an gcapall duit"
    Lá ar na bhárach, chuir an fear an chapall suas le h-aghaidh na rásaí agus bhí gach duine ag mugadh faoi nuair chonnaic siad an capallaín beag.
    Nuair a bhí a capaill uilig cruinnighthe le h-aghaidh na rásaí ní raibh an buachall a bhí le marcuigheacht ar chapall an duine uasal le feiscint in áit ar bith. Bhí fáth leis. Ní raibh sé an dó-dhéag san lá. Bhí na daoine mí-shásta stad a chuir leis an rása.
    "Níl fhios agam céard déarfai leis an
    Áine Ní Ghiolla Riogh
    Mícheál Breathnach
    50
    Gairmeacha beatha
    Feirmeoir
    Slinneadóir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)
    Slatehill, Co. Mhaigh Eo