Scoil: Sean-Achaidh (uimhir rolla 12887)

Seanachaidh, Co. Mhaigh Eo
Múinteoirí:
Mícheál P. Ó Gallachobhair Seán Ó Dubhthaigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí triúr Tighearna Talmhan sa bparóíste seo cupla bliadan ó shin. Seo iad an t-ainm abhí ortha, Cartar, Seán Breatnach, Major Bingim. Bhí Cartar mar tighearna talmhan ós cionn Dubh agus Polla Capaill agus Baile Glais.
    Ba é Seán Breathnach an Tighearna Talmhan abhí ós cionn Sean-Achaidhe agus ba é Major Bingim abhí mar Tighearna Talmhan ar Puirt-an-Iasgaigh agus Achaidh an Glaisín.
    Bhí Seán Breathnach agus Major Bingim an chruaidh don na daoine agus mar geall ar sin bhí grán ag na daoine ortha. Bhí Cartar an-cóir don na daoine; níor iarr sé cíos ar aon baintreabhaigh san gceanntar seo go mbéádh (?) chlann ábalta a dheánamh len a thuilleadh agus nuair a fuair sé bás bhí brón ar na daoine.
    Nuair nach raibh cíos íochta ag na daoine eile do cuir Seán Breathnach agus Major Bingim iad as a seilbh agus cuaidh (?) sin go Meáracá agus fuair cuid den na daoine bás. Bhí cogadh in Iorrus ós cionn leith bliadhan ó shin. Bhí báílle ann agus níor thug na daoine na cíosta dó agus dubairt sé len na Gárdaí dul amach agus an chíos a bhailiú agus cuaidh na Gárdaí amach agus bhí cogadh acú san Inbhir agus do chaith siad a lán piléar
    Maire Ní Naillín
    Seán Ó Naillín