Scoil: Port an Iascaigh (uimhir rolla 7903)

Tip, Co. Mhaigh Eo
Eibhlín Ní Shíthigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    stróicigthe ar an bhfear seo freisin. D'iarr anf ear seo píosa aráin air leis. "Níl aon arán agam" arsa Páid. "Tá" arsa an fear-bocht "Ta píosa aráin in do phóca agat." Thug Páid an píosa do agus dubhairt gur b'shin é an píosa deireannach a bhí aige. "Bhoil a Pháid" ars an fear "Tá teach i ngarr duit anois." Shiubhal Páid leis agus é leath-mharbh leis an ocras agus nuair a bhí sé leath-mhíle eile ó'n ait sin chonnaic sé teach. Ní raibh sé 'na lá go fóill agus bhí an doras dúnta. D'fhan Páid ag an doras gur oscail bean-an-tighe é. Isteach leis agus d'innis sé a sgéal dóibh. Dubhradar leis fanacht leo féin go gcoinneóchaidhís é go dtí pé am gur mhaith leis fein imtheacht. Tháinig bród mór ar Pháid anois. Chuimhnig sé ar na fearaibh bochta agus na píosaí aráin a fhéadfadh sé a thabhairt dóibh anois.
    D'fhan sé sa teach seo ar feadh i bhfad - go dtí go raibh sé in-a fhear. Annsan lá amháin d'imthig se go h-Albain. Niorbh fhada sa tír sin do go bhfuair sé obair. Shaothruigh sé neart airgid agus chuir sé cuid mhaith abhaile go dtí a cháirde. Fé chionn sgathaimh thug sé cuairt abaile agus is mór an fáílte a bhí roimhe. Bhí airgead sábháilte aige agus chuaidh sé go priaracht. I gceann dhá bhliadhain bhí sé i n-a mháighistir scoile agus ó shoin amach bhí saoghal sonasach sásta aige.
    Seán Ó Paidín