Scoil: Gaoth Sáile (uimhir rolla 12958)

Gaoth Sáile, Co. Mhaigh Eo
Sorcha, Bean Uí Ghamhnáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Tuairim 30 blian o shoin thainig long cogaidh i dtír i nDubhloch. Chuaidh ceann de na báid beaga go Beal an Mhuirthid agus níor thainig sé ar ais. Nuair a thuit an oidhche d'eirigh imnidhe ar an gcaiptín go raibh an bád beag amuigh agus d'orduigh se an long mór ar a lorg. Bhí an oidhche an-dorcha agus thainig sé isteach ar na carraigreachaibh i Rinn a Róin gan mothachtáil.
    Níor báthadh aoinne ach briseadh an long. Glaoidheann muinntir Dubh-Locha 'Port an Lee' ar an áit a dtainig sé i dtír mar lee a bhí mar ainm ar an luing cogaidh. Tá píosa den luing le fágail i nDubhloch go fóill. Bhí gunnaí agus iarann ins an luing agus bhí daoine i mBla Chliath thíos in Dubhloch lé gach rud a bhí ins an long a thógáil amach. Gach rud a bhí ins an long do thóg Rialtas Shasana leo é.
    Nóra Ní Loinseacháin
    Pádhraig Ó Loinseacháin