Scoil: Ceathrú Thaidhg

Ceathrú Thaidhg, Co. Mhaigh Eo
Pádraig Mag Shamhráin

chur ,. Daoine eile a tugthaoi go dti an teampall ar dhruim beithigh iad.
    D'fheall na fatai an bhliain sin agus gach rud a bhi curtha. Biodh na daoine ag imtheacht ag baint na mbachlogai san airighe ag feitheamh go bfhuigheadh siad rud eicint le n-ithe.
    Bhi bean ann an t-am sin . duine de na Burnaigh a bhi ina dtighearnai talaimh ar an ait., agus rud ar bith a bhiodh aici thugadh si do na daoine bochta le n-ithe. Thug si a raibh de coirce aca do na bochta agus nuair a thainic an t Earrach ni raibh aon tsil coirce acu fein . Bhi fearg ar mhuinntir an tighe ach thug si si cupla manga lochain do'n fhear oibre agus dubhairt leis an lochan a chraitheadh . Rinne se sin agus d'fhas se agus ni fhacthas o shoin barr coirce comh maith is bhi aca an Foghmhar sin.
    Máire Ní Bhroin
    Ceathrú na gCloch, Co. Mhaigh Eo