Scoil: Ceathrú Thaidhg

Ceathrú Thaidhg, Co. Mhaigh Eo
Pádraig Mag Shamhráin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus bhi si ag dearcadh go maith. An la i n-a dhiaidh bhi se doighte go talamh leis an duibheachan. Ni raibh fhios aca ceard e an diubheachan mar ni fhaca siad ariamh cheana e , agus on am sin se an t-ainm a thugaimid ar "an laigear".
    Bhi siad dona go maith i n a dhiaidh sin mar ni raibh rud ar bith le n-ite na le cur aca. Bhiodh siad ag romhar an talaimh agus ag baint phreamhacha as le n-ithe . Se an t-ainm a thug siad orra na briosgarlainn. Fuair go leor acu bas timcheall an ama sin mar ni raibh tada le n-ithe aca ach preamhacha . Bhi na seandaoini a radh ach ab e go raibh na daoine comh laidir nach mbeadh duine ar bith acu beo.
    Bhi baid ag teacht le biadh acu o thiortha eile ach 'cheap' na Sasanaigh iad agus cailleadh go leor
    Micheál Mac Domhnaill