School: Glenamoy (roll number 13882)

Gleann na Muaidhe, Co. Mhaigh Eo
Séamus Ó Beoláin

1. Dá mbeadh casachtach ar bhó se an leigheas ata air míanach. Fághtar é ar thaobh na h-aibhne Bristear é agus cuirtear isteach í bpota uisge é, nuair atá sé fuichte, gághann an bhó an t-uisge le n-ól. Bíonn aicíd eile ar bhó ar a dtugtar buaiulead saigeadh deirtear go mbuaileann na daoine maithe iad, sé an leigheas atá ar sin píosa dhá sgilling agus trí pinghineacha ruadh a chuir í gcanna uisge, agus an t-uisge a thabhairt do'n bhó trí h-uaire in-dhiaidh a chéile le n-ól.
    Tigeann bárr-pheist ar dhaoine "meacan an dá thé" an leigeas ata air, bristear idir dhá chloic é agus cuirtear ar an mbárr - pheist é.
      1. cleachtas an leighis
    Cáit Ní Choirleacháin