School: Glenamoy (roll number 13882)

Gleann na Muaidhe, Co. Mayo
Séamus Ó Beoláin

1. Tá mé i mo chómhnaidhe i mBun na hAibhne. Tá naoi tighthe ann. Roimhe seo bhí 12 acú ann. Bhí sagart i na chomhnaidhe i mBun na h-Aibhne. Bhí Árus do na gárrdaí ann freisin. Ar chúl an bhaile tá abha Gleann na Muidhe ag rith le fanaide chun na fairrge. Thimcheall míle taobh thiar de'n abha seo tá bothar ar a dtugtar "Bothar na Mine." Tugadh an t-ainm sin air fadó nuair a bhí an bothar sin dá dhéanamh, mar sé an páíghe a bhí na fir oibre ag fagháíl an uair seo na "cloch mine" in aghaidh na seachtmhaine. Tá cnoc beag ar an mbothar seo ar a dtugtar "Cnuc a Cheip," mar fásann go leor ceipe faoi an bhothair san áit seo.
    Tá poll i n-abhann Gleann-na Muidhe ar a dtugtar "Spireog." Tugadh an t-ainm sin air mar bhí duine uasail dar b'ainm do "Spireog" in a chomhnaidhe i mBun na h-Aibhne
    Béal an Ghoile Thuaidh, Co. Mayo
    Caoimhín Ó Beodhláin