Scoil: Gort Sceithe (uimhir rolla 13062)

Gort Sceithí, Co. Mhaigh Eo
Tomás Ó Cléirigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí sean fhear saidhbhir ann fadó agus bhí aon ghiolla amháin aige. Tadhg do bhí ar an bhfear saidhbhir agus Taidhgín a bhí mar ainm ar an giolla. Chuir Tadhg Taidhgín go dtí an choill lá. Dubhairt sé leis an oidhche roimhe: "Téigh go dtí an choill i mbárach agus tabhair chugam ciseán de sméara dubha abhaile annseo. Agus muna mbeidh tú ar ais i n-am bainfidh mé an dá shúil as do cheann". Muise déanfaidh mé é sin, a mháighistir", arsa Taidhgín.
    "Ceart go leor", arsa Tadhg. Bhí Taidhgín in a shuidhe go moch ar maidin. Chaith sé a bhricfeasta. Rug sé greim ar an ciseán agus d'imthigh sé go dtí an choill. Líon sé an ciseán go dtí go raibh sé ag cur thar maol. Annsan
    Tomás Ó Cléirigh
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)