Scoil: Clochar na Trócaire, Baile Fhiacháin

Baile Uí Fhiacháin, Co. Mhaigh Eo
An tSr Padraig

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    air sin ba mhian leis, an manach do mharbhadh, ach ní raibh cead aige é sin do dhéanamh mura ndéanfadh an manach peacadh. Dé réir na sean daoine, peacadh é ainm Dé do luadh i lathair deamhain. Bhuail an smaoineamh sin an diabhal, agus chuimhnigh sé ar sheift. Thosuigh sé ag sraofairt ar a mhíle dicheall ag súil go n-abróchadh an manach "Dia linn". Annsin bhéadh cead aige é do bhathadh. Thuig an manach an cleas agus bhuail sé a dhá phuisín go dluth ar a chéile agus ní bhogfadh ór an t-saoghail iad.
    Sa deire shroicheadar an Róimh. Gidh gurb é an diabhal athair na mbréag d'innis sé an fhírinne faoi'n bpápa an turas seo, mar bhí an pápa i gcruaidh-chas ag a naimhdhe. Bé sin toil Dé freisin go dtriallfaidhe an pápa. Nuair a chonnaic an manach é sin guidhe sé go duthrachtach ar Dia agus rinne sé trosgadh géar. Bhí Dia sásta le dílseacht a bheirt charad agus thug sé an bhuaidh don bpápa ar a naimhdhe.
    Annsin tháinig an manach abhaile, ag siubhal ar an bhfairrge go sona sásta. Níor tháinig an diabhal in aice leis (ó soin) as sin amach
    Seán Mac Giollaruaidh
    Gairm bheatha
    Mac feirmeora (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)