School: Dún Átha, Carraig an Chabhaltaigh

Doonaha, Co. Clare
Ed J. Headtromóin

1. Bhí long seóla ag dul go Luimnigh ó Cill Bheathaidh Co an Cláir. Bhí beirt is fiche insan an luing agus bhí prataí agus siciní ag gach aca chun iad do dhíol i Luimnigh. Nuair a bhíodar láimh leis an gCóirlios i gCuibhreann d'eirig stoirm sa bhfairrge. Thainig siad in aice leis an gcósta ansan agus léim gach duine aca isteach sa bhfairrge mar cheapadar go bhféadfaidís teacht i dtír agus dá bhfanaidís sa luing níor bhaoghal dóibh. Bádhadh gach duine aca acht amháin cúigear. Do cúmadh an dán seo leanas faoin mbhádhadh sin.
    An Bád Báidhte
    i