School: Gort Both Fearna, Maurice's Mills, Ennis

Gortbofarna, Co. Clare
Tadhg Mac Garbhaigh

1. Bhí fear na chómhnaidhe i nDúineach (?) fad ó. Tadhg Ó Donnchadha a b-ainm dó. Bhí bó aige agus bhí sí tréis bhreith. Fuair an laogh bá díreach nuair a rugadh í. Gach tráthnóna tréis bháis an laoigh theigheadh an bhó (?) uatha chun bheith crúidhte.
    Ní raibh fhios acu cá raghadh sí ach nuair ná bíodh aon bainne ag an mboin dubhairt Tadhg go leanfadh sé ag féáchaint cá raibh a triall.
    Bhí mac gan eagla age Tadhg agus tráthnóna amháin d'fhan sé ag faire ar an mboin. I gceann tamaill Siud cun siubhal dí féin an bhó ach do rug an mac greim ar a h-earball (?) agus níor dhein siad sos ná staonadh go dtáinig sí cómh fada le dún.
    Isteach sa dún leis an mboin agus cad a chíodh an mac istig ann
    Seán Ó Léathaigh