School: Gort Both Fearna, Maurice's Mills, Ennis

Gortbofarna, Co. Clare
Tadhg Mac Garbhaigh

1. Bhí caisleán ar Chroch a' Chaisleáin uair. Níl le feiscint anois ach a bhun. Deirtear go bhfuil ór i bhfolach ag bun a' chaisleáin sin.
    Fad ó fad ó Tháinig daoine abhí na gcomhnaidhe in aice leis ag lorg an óír. Thosnuigh siad ag rómhar le ránaibh, agus ní raibh siad i bhfad ag obair nuair a tháinig siad comh fada le lic, agus chualadar gur ab fén lic seo abhí an t-ór i bpróca.
    Díreach nuair abhuail na ráinaibh an leac agus nuair abhí siad ar tí an leac d'ádughadh thosnuigh an talamh ag crith fé na cosaibh. Thosuigh an caisleán ag crith leis agus tháinig coileach ós cionn na lice agus thosnuigh sé ag glaodhach le h-ád a ghutha go mí-nádúrtha
    Seán Ó Ruiséil
    Derry, Co. Clare