Scoil: Cahermurphy, Cill Mhichíl (uimhir rolla 15327)

Cahermurphy, Co. Clare
Séamus Ó Laoighléis

Nár leig duit mo phósadh agus bhí buadh agam id mhaise
    Agus ní iarfainn-se mar spré leat ba, caoire, ná capaill.

* * *

Sa líne deirrionac i bhéarsa a trí deirtear "goal" i gcóir gabháil, ach amháin an méid sin níl a thuille de "cead an fhile" ann.

Sin iad na h-amhráin a scríobh Criostóir Ó Coluíosachta direach mar a fuaireas ó sean-fhear iad, a bhíodar de ghlan mheabhair aige. Fuaireas na h-amhráin seo ar leanamhaint ó'n sean-fhear céadhna, na h-amhráin a scríobh Tomás Ó Tighearna, is cuimhin leis Tomás Ó Tighearna nuair a bhí sé ag obair ag a gceard, cúipeareacht, ac bhí Tighearna ana aosta annsin.
  2. Rugadh Tomás Ó Tighearna i bPairc na Gainimhe in aice le Leath hÍnse timcheall le céad go leith bliain ó shoin. Rugadh é i mbóthainín neamh-compóirdeach agus ní raibh lá díomhaoin riamh aige go dtí deire a shaoghail, fuair sé an méad oideachas abhí aige i mbótháinín tuaithe, gan fuinneóig, gan dorais, áit neamh compóirdeac mar a bhaile. Nuair d'eirig sé 'na gharsuin cuaidh é féin agus a driothar chun
    Micheál C. Ó Laoighléis
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)