School: Tulach Cruinn, Inis (roll number 7708)

Tullycreen Upper, Co. Clare
Micheál Ó Maranáin

1. Bhí fear ann fadó agus is é a ainm ná Seán ÓDoracaoi. Ní raibh aon ladb (?) aige air chuir eagla ar na daoine. Do chuir sé bóirlín na timcheall aon oidhche amhain, agus do chuaidh sé amach id'thaobh an chlaidhe agus bhí coinneal ar a láimh aige. Do stad sé annsan nuair a tháinigh fear ar an mbóthar agus ní feacta aon aointeas. Ciongnadh riamh nar chaill a'duine bocht a shaol. Chuaidh sé an oichdhe eile ins an áit céanna, chuaidh sé do dhá ghlúin agus a dhá láimhe a'thaobh a bóthar. Chuir sé madra mór suas air a dhrom. Bhí sé ag chuir a dhrom suas agus síos agus an madra suas agus síos leis. Bhí dhá chailíní ar an mbóthar agus níl aon cur síos chun ar a'eagla a chuir sé ortha nó raibh siad ábalta ar dhul abhaile leis an eagla a chuir sé ortha. Do bhí alán spórt ar an fear sin.
    Brighid Ní Bhrugha
    Bean Uí Bhrugha