Scoil: Árd na Giuíse (Firmount), Donaghmore (uimhir rolla 1692)

Firmount, Co. Cork
Seán Ó Heádhra

muinntir Átha Builg ar an gcloich seo ná "Cloch Eolaingi."
    Tuairim na h-aimsire céadna bhí Naomh Laichtín beo i nDomhnach Mor agus deirtear go raibh dlúth charadas idir an bheirt Naomh seal. Bhí Naomh Laichtín n-a Abb ins n-a Easbog ar Freshford Cill Coinnigh leis ach níl an t-eolas san le fágháíl annso anois.
    Dá reir tuairisgí bé O Ceallachan Rígh ar Ua Eachach (?) Mumhan, a fuair bás 1121. Dhein an lámh airgid i phráis, (?) atá san Iarsmlainn Náisiúnta, i gcóír lámh Lachtáin.
    Tá an lámh taobh istigh de chlúdach leathair san (?) lamh airgid. Seo sgéal d'eachtruigh Tadhg Ó Murchadha, Árd Na Giúise, trat idtaobh Laichtín agus Ólann.
  2. Bhí beirt naomh ann sa t-sean aimsear dá ngoirtí Lochtín agus Ólann
    Bhí tobar beannuighthe ag gach aoinne [?] aca
    I bParóiste Dhomhnaigh Mhóir bhí an tobar ag Lachtín agus i bParóiste Átha Bolg bí tobar Ólainn. Bhí maoin agus saidhbhreas ag an mbeirt aca da réir deallraimh
    Pé sa domhan é ní rabhadar sásta Ba mhór le duine aca cuid an duine eile.
    Tadhg Ó Murchadh