School: Carraig na bhFear (C.) (roll number 14042)

Carrignavar, Co. Cork
Cáit Ní Riagáin

1. Lá amháin bhí na Fianna ag fiadhach agus do thánadar go dtí an ceanntair seo. Annsan Thainig Diarmuid O'Duibhne suas leis an torc Fiadhain agus do ghoin sé an torc. Annsan do thug sé fogha fá Diarmuid, agus do ghearr sé a lámh le na bhéal. Bhí nimh ina bhéal. Nuair a tháinig na Fianna eile suas le Diarmuid, bhí sé beag nach marbh, agus bhí brón mór ortha, agus dubhairt siad le Fionn a ordóg do chuir isteach ins bhéal agus cuimneamh ar leigeas eigin, mar gach uair a cuir sé a ordóg isteach ina bhéal, bhí fhios aige ar gach rud do chuimnig sé ar leigheas, agus b é seo an leigheas trí buidéil uisce d'fághail ó tobar áluinn agus iad d'ól. Chuaidh siad i gcomhair an uisce agus nuair a thanadar tar h-ais, bhí D. beag nach marbh. Do thugadar an uisce dó, agus d'ól sé an céad ceann, agus an tarna ceann agus annsan