School: Baile Caisleáin an Róistigh (B.) (roll number 14107)

Castletownroche, Co. Cork
Pádraig Ó Luineacháin

1. (continued from previous page)
    Do chuir san sceón agus scannradh ar na cailíní a bhí i láthair, agus ritheadar in áirde staighre ag crith le h-eagla. Maidín lár na mhárach nuair dh'eírigeadar, cé bhí sa chúinne rómpa acht an diabhal agus é éadaighthe ar nós Sagairt, an chulaith dubh, agus an bóna [?]Romanach air. Do thugadar biadh agus deoch dó. Do thárla go raibh amadán driotháir ag na cailíní agus gan aon léigheamh aige. Do labhair an diabhal leó agus ar seisean:-
    déarfad-sa Aifreann má tá aoinne annso chun é fhreagairt. Annsan [?]chuimnigh sé ar an amadán, agus dubhairt se leis na cailíní an buachaill do tabhairt chuige, agus go ndéanfadh sé an gnó go h-áluinn.
    D'freagair an t-amadán an Aifreann, a bhí a rádh ag an diabhal.
    Máire Nic Ghiolla an Átha