School: Clochar na Trócaire, Maghcromtha (roll number 10047)

Macroom, Co. Cork
Na Siúracha

I mbaile fearthann Roisín deirtear go bhfuil ciste óir i bhfolach fé thor sgeach geal in-aice uachtarlanna. Bhí na saighdiúirí ag lorg fir ó Droichead na Banndan agus deirtear go raibh crócha óir aige agus nuair a tháinig sé go dtí an t-uachtarlann chaill sé an t-ór. Bhí na saighdiúiri ag lorg an óir annsan faoi an d-tor agus fuaireadar an crócha gan aon ór innti.
    Bhí crócha eile ag an bhfear céadna agus chonnaic na daoine an t-ór agus nuair a tháinigh na saighdiúiri aniar adtuaidh air fuair na daoine amach go raibh an t-ór i bhfolach aige i bpáirc inaice na scoile i Roisín.
    Mairghreadh Ní Chroínín
    Rusheen, Co. Cork
    Domhnaill Ó Ríordáin
    Rusheen, Co. Cork
  2. 2.
    Tá sgéal eile mar gheall ar feirmeóra a bhí ag tiomáint na mbo amach um thráthnóna agus chonnaic sé crócha óir. Rith sé abhaile chun mála d'fághail agus bhí gliondar in a chroidhe mar cheap sé go mbeadh an mála lán d'ór ag teacht abhaile dó. Nuair a tháinigh sé thar n-ais go dtí an áit bhí an crócha imthighthe agus deirtear go bhfuil sí i bhfolach i gcarraigh in aice na h-áite in a raibh an crócha. Chidthear bean sidhe san áit sin go minic ó shóin. Thuit an rud sin amach timcheall dhá mhíle ó thuaidh de Roisín i mbaile fearthann "Carriganish".
    Rusheen, Co. Cork
    Rusheen, Co. Cork