School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. (continued from previous page)
    ag dul go dtí an t-aonach chun an bhó a dhíol mar ní raibh aon airgead aige ná ag a bhean agus go gcaithfearh sé an bhó a dhíol chun a chlann a cothúghadh.
    Dubhairt an firín beag leis go gceannóchadh sé féin an bhó uaidh. "An mór a thabharfaidh tú d'om ar an mbain?" arsa'n drithár "Deich bpúnt" arsa'n firín beag "Tá go maith" arsa'n driothar bocht. Do thug sé an bhó de'n firín beag agus do fuair sé an deich bpúint ó'n bhfirín mbeag agus hata in-aon-fheacht leis. Saghas hata draoidheachta ab'eadh é agus dubhairt an firín beag leis nuair a bheadh aon rud ag déanamh trioblóide dho nách raibh le déanamh aige ach féachaint isteach sa hata.
    Do ghaibh an driothar bocht buidheachas leis an bhfirín mbeag agus annsan d'fhágadar slán ag a chéile agus do dhein an driothar bocht aghaidh ar an
    Siobhán Ní Thuama
    An Cheapach Thiar, Co. Cork