Scoil: Tráigh Phraisce (C.) (uimhir rolla 5566)

Trafrask, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Chonghaile

Ar an leathanach seo

1. Bí fear i Dún Baoí fadó fear saidbhbhir abh eadh é agus bíodh táinte ainmidhthe aige. Cuir se fóghra amach go raibh fear uaidh cun aire a tabhairt ar a chuid. Tháinig fear ó Shasana dó agus lug sé air beith ana macánta. Tar-éis seachtmain nó dhó fúair an fear saidbhir amach go raibh alán dá cuidh ainmhidhthe imtighthe uaidh. Tar-éis tamall ní raibh aige acht cúpla ainmhidhe agus bhí sé ag cuir an locht ar Ó Súilleabháin mar bhí fuadh idir an mbeirt. Bhí an fear a' diarraidh Ó Súilleabháin do crocadh. Tar-éis mórán trioblóide dó cuaidh sé saor úatha. Ach do gabhadar a compáinigh a bhí gaol eatartha agus do trialladh é ní dubairt sé a thuille. Do crochadh agus do trialladh é ní dubairt sé a thuille. Do crochadh é i gCeap na Páirce le téad.
    Ní téigheann éinne isteach san áit ach deirtear go bfuil an téad ann fós agus an crann. Is é an fear ó Shasana a bíodh a goideadh na h-ainmidhthe agus bíodh áit aighe cun na h-ainmhidhthe do cur isteach ann i gCeap Na Páirce do réir mar a biodh se ag a goideadh. Tá ainm ar an áit in cuireadh se íad agus áit beag iseadh é agus tá falla súas le ocht troighthe ar aoirde mór-timceall air.
    Treasa De Blach