School: Naomh Ceitheach, Runnamoat, Ballymacdurley (roll number 8499)

Runnamoat, Co. Roscommon
Gráinne, Bean Uí Neachtain

1. Roilice na h-ainmneacha a tugtar ar na -h-áiteannaibh in a gcuirtear na daoine marbh.
    Insan gceanntar seo tá cuig cinn ann. Ní bhaintear úsáis as dhá ceann díobh & tá an trí cinn eile i úsáid. Sin iad ainmneacha ar na roilicibh sin - Fuárán, Árd Ciarán & Ath Cláir & ar an dhá ceann eile Rath na n-Éag & Clochar.
    Tá Rath na n-Éag i sráid bhaile Cil tultogue seacht míle on mbaile mór Roscomáin. San am fadó sul ar tháinig Naomh Pádraig go dtí an paróiste seo cuireadh na daoine marbh ann. Tá sgéal ag baint leis an roilic sin - Nuair a bhí Naomh Pádraig ar a bhealach on Teach na Ceithre Míle tháinig sé go dtí an roilic sin. Bhí bean in a comhnuidhe in aice na h-áite & cosamail le na mnaibh bhí sí go h-an fiosrach ar fad