Scoil: Caisleach (uimhir rolla 16018)

An Chaisleach, Co. Kerry
Pádruig Breathnach

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Ní fheaca an sean-bhean é in aonchar go raibh sí i lár an úrlár agus dubhairt an sean-duine. Feach taobh thiar diot. Tá an bás ag teacht id iarraid. Táinig scannrad uirthe agus dubhairt sí “Ó, a bháis bhán gléigil beir é féin leat.”
    Caitlín Breathnach do scríobh 06-12-1937
    Ó Seamus Ó Concubhair 22-11-1937
  2. Sgéal
    Bhí Fígheadóir ann uair agus bhí sé posta. Lá amháin dá raibh sé ag obair tháinig tart air agus dubhairt sé le na mhnaoi cana bláthaighe a tabhairt isteach cuighe. Dhein an bhean fé mar a dúbhradh léi agus bhuail sí an cana ar an mbórd. Nuair a tháinig an fígheadóir cun é ól bhí bara dubh ar le cuileoigí.
    Fuair sé maide fada agus scríbh sé síos ar an méid cuileoigí a bhí sa cana, sé sin trí céad agus bhuail sé air a chóta agus a bhata fa’n oscail agus bhuail sé amch an dorus. Ní raibh sé i bhfad ó bhaile nuair a connach sé chuige gardaí. Níor dhein sé aon nídhe ach síneadh siar agus leig sé a bheith ‘na codhla.
    Nuair a tháinig na gárdaí in aice leis bhíodar dá bualadh le maidí. “Ar son Dé” arsan fear ceann, “Leigeidh do, feach a bhfuil do dhaoine
    AT1088: Eating Contest
    AT1121: Ogre's Wife Burned in his Own Oven