School: Gort Buidhe (roll number 14509)

Gortboy, Co. Kerry
Gilbert Mac Gearailt

1. (continued from previous page)
    an stuif nimhneach bhidís ag búirthig ar nós daoine fiadhna ó Africa agus thosnuighidís ag troid gan aon chúis. Thagaidís abhaile agus a gcinn scoilte acht bhí na fir láidir agus sláinteamhail agus tar éis tamaill bídís slán airís. Oidhche na Gaoithe móire 1839. Deireann muinntir na h-áite seo gur sgiob an stoirm agus an gaoth na cabáin go léir as páirc an aonaig agus go raibh na fuisgí agus an pórtar doirtighthe timcheall na páirce. Annsan do bhí an spórt.
    Cillorglain gan greann
    Gan airgead ná téir ann -
    Baile beag briste
    Lámh le h-uisge
    Agus daoine gan tuisgint ann.
    Nuair a bhí Aonach an Phatrúin ag deánamh go maith bhí Cillorglain ag stracadh leis an diabhal agus bhí muinntear an baile ag déánamh a ndichil cun an aonaig do sgiob uatha síos go Cillorglain. Tar éis tamaill ní raibh Aonach an Patrúin i gCillgobnatan acht bhí aonach i gCillorglain an lá san.

Domhnall Ó Cróinín,
    Gortbuidhe