School: Dubhghlas (C.)

Douglas, Co. Kerry
Eibhlín, Bean de Róiste

1. (continued from previous page)
    go deire na sgríbe agus annsan bíonn an cleamhnais déanta aca de ghnáth. Má bhíonn an cleamhnas déanta díolann an cailín, nó an buachaill an spré.
    Ní amháin in airgead a dhíol na daoine an spré fadó ach i dtalamh agus beithidhigh. Thosnuigheann buachaill agus an cailín ag ullamhú agus ag ceannach éadaige i gcóir an bhainfhéis. Bíonn beirt ag seasamh leis an mbeirt a phósann. Glaodhtar an fear coimhdheach ar an bhfear a seasuigheann le fear na bainnse agus an bean coimhdheach leis an brideóig. Tar éis an sacrimínt do ghlacadh sgaptar rís ortha nuair a thagann siad amach ó'n Eaghlais.
    Téigheann siad go dtí Cill_Áirne nó áit eile i gCiarraidhe ar culóg tar éis an posadh, sé sin fear i mbun capall agus cailín las-tíar de. Bíonn spórt mór aca an oidhche úd i dtig an chailín agus téigheann buachaillí gan cuireadh leis. Tugtar buacaillí tuighe ortha. Bíonn siad gleasta
      1. poetry
    Gobnait Ní Chonnchubhair