Scoil: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (uimhir rolla 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry
Dll. Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí beirt fhear o Baile an Bhódhléirig sa Daingean agus bhí dhá capall iallait aca. Bhí duine aca ar meisce. Dubhairt an fear a bhí ar meisce agus iad ag dul thar lios "Má tá aon cómhachtaí ag Riobárd beid fhios agam anois." "O i gcunntas Dé arsan bhfear na raibh ar meisce ná bac é agus iad ag gabhail tar an lios suas. "A Riobeárd, a Roibeárd ar seisean caith amac comhartha má thá sé id comachta." Ní raibh an focal as a bheal nuair a bhí fód teine dearg ag bualadh cliathan an capaill amach as an lios. Bhítheas ag caitheamh teine dhearg leo go gcuadar abhaile.
    Donnchadh Ó Laoithe
    Oibrí tí (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)