School: Na Gleannta

Na Gleannta Theas, Co. Kerry
Ss. Ó Conchabhair

Corn sa Scór. Dubhairt an rígh ná bfhuigheadh mar a bhaineadh sé amach é le lámh láidir. Dubhairt sé leis an rígh an méid fear a bhí aige a chuir chuige. Do dhein agus do mairbh Oscar iad arís.
    Do thuig an rígh annsan go caithfeadh sé féin troid leis agus chuir sé trí brait cruadh ar féin. Chuadar le chéile lá ar na máireach agus bhíodar ag gabháilt dá chéile go dtí tráthóna. Bhí an rígh cómh tuirseach tnáite sin gur lorg sé sos cómhraic air.
    Dimthigh ceann des na braith cruaidh nuair a lorg sé sos cómhraigh. Ní raibh fhios ag an rí é sin inaoncor ach bhí fhios ag Oscar é.
    Fuair Oscar buidéal ó Fionn agus bhí staif éigin ann. Nuair a bhí sé ag imteacht cimil sé do féin é. Dhein sé cómh slán folláin é agus bhí aon lá riamh.
    Dimthigh sé leis an tarna lá agus bhí sé féin agus an rí ag troid go dtí tráthnóna. D'fiarr an rí sos cómhraic arís agus dimhthig
    Máire Ní Ghearailt
    Baile Uí Shé, Co. Kerry