School: Na Gleannta

Na Gleannta Theas, Co. Kerry
Ss. Ó Conchabhair

Tom Hillard
    Bhíodh stroinnséir éigint ag teacht an Daingean aimsir Tom Hillard. Saghas taistalaighe nó traibiléir do beadh é. Bhí aithne aige ar Tom agus bhíodh sé go maith dhó. Gac h-aon uair a bhuaileadh sé leis thugadh sé síntiús maith dho.
    An uair sin ní bhíodh aon traen ag teacht go dtí an Daingean. Bhí cairt cun na leitreaca a thabhairt go dtí Traihglí. Sé an ainm a bhíodh aca don cairt sin ná an Méil Carr. Is minic a théigeadh daoine go Tráighlí sa Mhéil Carr.
    Bhí an stróinséir istigh sa Mhéil Carr cun dul go Traighlí lá nuair a tháinig Tom Hillard cuige. Cuir sé a lám na phóca ach ní raibh aon níd oireamhnach aige le tabhairt do. Do gheall sé go dtabhradh sé
    Pádhraig de Londra
    Cnoc an Bhróigín Thiar, Co. Kerry