School: Oileán Iarthach

An tOileán Iarthach Thiar, Co. Galway
Seán Ó Ceallaigh

1. (continued from previous page)
    amach go raibh conra Colm Cille ag an Rí thosuigh siad ag troid ag iarraidh an chonra. Ac sa deire séard a rinne siad chúig conra eile a dhéanamh agus na leabhra a roinnt ar na righthe go léar, agus annsin ní raibh aon troid ga déanamh acha.
  2. Cailín an bhocht a bi i Naomh Brighid. Nuair a bhí sí an óg dubhairt sí go ngabhfadh sí na bean ríaghalta. Bhíodh sí ag guide chun dé i gcomhnuide bhíodh sí an maith do na boicht agus thugad sí déirce dóibh i gcomhnuidhe.
    Uair amhain bhí sí ag obair af feilméara, leithe fhéin a bhíodh sí sa teach. Tráthnóna thainic daoine isteach ag iarraidh déirce uirthí agus thug sí dóibh an t-im a bhí ar an maistíre ar fád agus annsin nuair a thainic an feilméara isteach d'fhiafruigh sé dí ce ndeacha an t-im agus dubhairt sí go ndeaca
        1. saints
    Sorcha Ní Allmhuráin