School: Scoil Chuimín (roll number 4786)

Pollagh, Co. Galway
Gearóid R. Ó Laidhigh

1. (continued from previous page)
    Chuir an sean taoiseach failte roimh an bhfear óg, acht d'fhreagair an Burcach Óg é go feargach agus go nimhneach. Chaith sé an corn dighe ar an urlár, nocht sé a chlaidheamh, agus shiubhal sé go bagarthach i dtreo an tsean taoisigh. Labhair an sean toiseach leis, agus dubhairt leis gan a theacht nios giorr dhó. Acht mo léun! ní raibh a fhios ag an bhfear óg go raibh sé 'na sheasamh ar "Leac na Feille". Tharraing sé a chlaidheamh agus chas sé é mar bheadh sé ag iarraidh an sean taoiseach a ionnsuidhe. Ní dhearna an sean taoiseach acht a chos a bhrúghadh ar chnap a bhí san urlár gur chas an leac, "Leac na Feille"; ar a raibh an fear óg 'na sheasamh, timceall gur thuit an t-oighre og síos san abhainn, An Drimnín, a bhí ag rith, agus atá fós, faoi Seomhra na bhFleadh sa gCaislean. Bathadh é.
    Théis uaire a chluig tógadh an corp agus di-ceannadh é. Cuireadh an cloigeann isteach i mála agus diarr an Sean taoiseach ar an mac ba shine a bhí aige an ceann a thabhairt do Chaisleán Tire OIlean ag an Iarla Ruadh. Deithigh sé a dheunamh. Deitigh an dara mac freisin, acht dubhairt an mac a b'oige go ndeanfadh sé féin é acht capall a athar "Díles" d'fhail. Gealladh do í agus talamh agus caislean agus maoin a athar