School: Scoil Chuimín (roll number 4786)

Pollagh, Co. Galway
Gearóid R. Ó Laidhigh

freisin.
    Dimthigh an fear óg agus deirigh leis an mala a thabhairt don fear faire ag Caislean Tire Oileáin. Do rop sé leis in a cos anairde abhaile, acht lean na Burcaigh é, agus bhí said ag teacht in ngar do inaice le Cnocán a' Daingin tuairim's dhá mhile an taobh seo de Gailimh. Acht bhí sean taoiseach na bhFlaithbeartach i sgata seadairí (?) leis ag teacht ar a n-aghaidh. Bhíodar i námh an fear óg a shabhail agus troid a chur ar na Burcaigh. D'eirigh an lá leis na Flathartaigh agus buaileadh na Burcaigh.
    Bhí faitcios ar na Burcaigh fanacht i gCasilean Tir Oileain, cheap siad go bhfeadfadh na Fl. teacht orra ar Loch Coirib agus ar an talamh. Thóg siad caisleán eile cupla mile soir o Gailimh acht nior fhan siad ann acht tuairim's coicideas. Bhí sé ro ghar do na Fl. mar ceacp siad. D'fhag siad an Caislean seo, an "Caisleán Gearr" agus chuaidh siad go Port Omna agus cuireadar a bpriomh Caislean ar bun ann.
    Deirigh na Fl. i reím agus i gceannas as sin amach. Níor iocadar aon chios aríamh do na Burcaigh.
    Tugadh mar ainm an "Caislean Gearr" ar an gcaislean seo mar nar fhan na B. ann act tuairim is coicideas.