School: Scoil Chuimín (roll number 4786)

Pollagh, Co. Galway
Gearóid R. Ó Laidhigh

o shoin.
    Chonnaic me fein troid mhór ar aonach i nGaillimh faoi seo tá suas le cuig blíana ficeadh o shoin. Bhí dream istigh i dteach osta la aonaigh ag ól - dream comharsana a bhí ionnta. Bhí duine aca tar eis piopa nuadh a cheannacht. lion sé an píopa le tobach agus lás sé é. Leis an meid cainnte a bhí aige chuaidh sé as agus b'eigean dó é lasadh airíst. Bhí sé fáil gal breagh as gur thosuigh sé cainnt airíst. Is doca gur bhrú sé na fiácla ro chruaidh ar an gcois mar ghearr sé an cois le na fhiaclaibh. Thuit an piopa nu bad' ceart dom a radh thuit cloigeann an phíopa ar an urlár agus cuid den chois agus d'fhan giota in a bhéal faoi'n chuid ficeal. Thosuig cuid do na daonaibh ag gairidhe agus thosuigh sé feín ag gairidhe.
    "Nior cheap mé riamh" ar seisean "go raibh na fiacla comh laidir sin agus go mbeadh siad i riocht cor phíopa a gearradh mar sin."
    "Dual duit a bheith i riocht é sin a dheunamh" arsa fear eile