School: Scoil Chuimín (roll number 4786)

Pollagh, Co. Galway
Gearóid R. Ó Laidhigh

1. (continued from previous page)
    an teine, agus ghlac sé é mar comhartha go raibh rud ecínte bun os cionn sa mbaile. Thainic sé abhaile ar an bpoinnte agus d'innsigheadh an sceal dó. Dubhairt sé go mbainfeadh sé diogaltas amach ar Clanna Choncubhair.
    Bhí leacht nu leac mhór idir an Phairc agus an Gort Mhór agus d'fhág an sagart mallacht ar an leic seo. Duine ar bith de Clanna Chongaile a thiucfad i bfoisgeacht na leice, (i bfoisgheacht leith ceud slat don leic deir daoine) bhí iacall air an leach a scriobhadh nú a ghearradh le iarann, agus annsin geobhadh dune ecínte de Clanna Choncubhair bás, agus dá mba rud é go dtiocfad duine de Clanna Chongaile i bfoisgeacht na leice agus gan é do ghearradh geobhadh sé fein bás. An Ailleobhar a tugadh ar Leac na Mallacht. Bhí an mallacht le bheith i neart le seacht glun, nu leis an seact glun deag do reir ughdair eile.
    Chualaidh mé gur cartadh cré agus clocha ar an leic tuairim agus 50 bladhain o shoin. Acht deir siad go bfuil cuid dí le feiceál fós os cionn na talmhan. Deag an mallacht is brígh tuairim is 70 bladhain