School: Caladh na Muc

Callownamuck, Co. Galway

1. (continued from previous page)
    agus ní raibh duine ar bith ag féachaint uirthe. (Fuaireas an sgéal seo ó Bhrighidh Ní Mhódhráin, Páirch).

Déantar "Cros Bhrighde" an oidhche sin freisin agus cuirtear fár chaolach an tighe í. Is féidir a lán díobh súd a fheiceal 'sna tighthe. Is in onóir do Naomh Brighidh a déantar iad.
    ___________________
    Lá Fhéile Muire na gCoinneall
    ___________________

an dara lá de mhí na Feabhra. Ní bhíonn Aifreann annseo an lá sin agus mar sin sé an Domhnach roimhe sin a thugann na daoine na coinnle do na sagairt. Beannuightear in Uachtar Árd iad agus an chéad Domhnach eile bíonn siad ar fághail san sgoil. Tógann siad coinneall amháin abhaile leo agus fágtar an cuid eile i gcóir an Aifreann. Lastar na coinnle sin nuair a bhíos duine ag fághail bháis san teach nó nuair a bhíos tóirneach agus teinntreach ann.

AN INID:-
    Am na bpósaidhthe seadh an Inid