School: Caladh na Muc

Callownamuck, Co. Galway

1. Lá 'le Brighde. Tuiteann lá fhéile Bríghde ar an gcéad lá d'Fheabhra. Theigheadh na buachaillí thart le Brighdeog an oidhche roimhe sin. Bhíodh brat bán ar mBrighdeoig agus theigheadh na buachaillí ó theach go teach agus an bhéarsa seo dá rádh aca - "This is St. Brigid dressed in white, Give us a penny in honour of the night".
    Sgéal a innsigheas an fáth go bhfuil lá fhéile Brighde roimh lá Fhéile Muire na gCoinneall.
    Fadó bhí an Mhaighdin Bheannuighthe ag dul isteach san teampall nuair a chonnaic sí plód mór istigh roimpi. Bhí náire uirthe a dhul isteach annsin. Bhí Brighid i láthair agus thuig sí an sgéal. Céard a rinne sí acht ceithre fiacal is fichead a tharraingt as cliath agus iad a chur suas ar a ceann. Bhí gach duine ag féachaint ar Naomh Brighid annsin agus chuaidh an Mhaighdin Bheannuighthe isteach
    Siobhán Ní Mhodhráin
    Rosscahill East, Co. Galway