School: Caladh na Muc

Callownamuck, Co. Galway

Barúntacht - Mágh Cuilinn.
    Méad tíghthe ann anois - aon cheann déag.
    Ceann tuighe atá ar na tíghthibh.
    Siad "Mac Dhonnchadha" agus "Mac Suibhne" an dá sloinneadh is coithchianta san áit.
    An fáth gur baisteadh an t-Ainm seo ar an Áit:- Fadó beathuightí a lán muc anseo. Cuirtí go Gaillimh iad i mbádaibh ó'n gcaladh-phort thíos. Tugadh an t-ainm "Caladh na Muc" ar an gcaladhphort ar dtús agus leis an am tugadh an t-ainm ar an t-sráid-bhaile ar fad.
    Suidheamh na h-áite:- Tá Caladh na Muc ceithre mhíle deag ar an taobh thiar de Ghaillimh. Tá sé sé mhíle ó Uachtar Ard. Tá sé ar bhruach Locha Corrib.
    Cosamhlacht na h-Áite:- Áit dheas 'seadh é. Níl aon abha gar don áit ach tá Loch Corrib in aice leis. Níl aon abha gar don áit ach tá loch C, cnoc fiú trácht air gan gcearrtar ach is féid linn sléibhte
    Madelín Ní Chárthaigh
    Oileabhéar Ó Chárthaigh