Newtown, Co. Galway
Bean Mhic Conchoille

1. Áit in ar chomhnuigh athair mór mo mháthar-se san conndae so bhí beann ann aagus deirtí go raibh súil fhíata aicí. Pé ar bith rud a leagadh sí a súil air thuiteadh mí-ádh air. Grúaig rúadh a bhí aici, agus bhí eagla ar daoine roimpí.
    Lá Bealtaine núair a bhí mo athair mhór mhór ag treabhadh sa ghurt, chonnaic sé í ag teacht anías an bhóthair. Bhí faitchíos air go ndéanfadh sí dochar dó. Bhí caorthann ag fás áit ina raibh sé ag obair agus ghearr sé géag de agus cheangail sé a hanla ar chéacta é. Nuair a tháinig sí
    Micheál Ó Catháin