School: Cill Chiaráin

Cill Chiaráin, Co. Galway
Nioclás Mac Aoidh

1. Bhí fear ag dul abaile go deirneach san oidhche agus nuair a bhí sé ag dul thar roilig chualadh sé toran ag teact i n-a dhiaid bhreatnugadh sé i n-a dhiaidh agus chonnaic sé slú mór daoinne.
    Leabhar an captain leis agus dfiarfruig sé dheith a ngabhfhadh sé i ndéanach leóibh agus damhsad go raibh siadh ag dul ag goid na mná, agus dubaradh siadh leis an bfear ar a bfaca sé ariamh gan ainm Dé a tharraint anuas.
    Chuadar isteach trí pholl na hocrach agus chuadhar suas ar an áiléar agus d'fanadar annsin nó gur lig an bhean óg sríge Dia agus Muire linn arsa an fear anuas d'on áiléar.
    Ní túisge ar focal as a bhéal ná thuit sé anuas de'n lota agus bhris sé na cupáin agus na plátaí agus bhí chuile dhúile sgántraigh, agus chuig an cáilín óg
    Éithne Ní Dhomhnaill
    Coill Sáile, Co. Galway