School: Dubhras (roll number 6319)

Doorus, Co. Galway
Seán Ó Mearacháin

1. (no title) (continued)

Bhí triúr fear ag iascaireacht uair amháin . . .

punt a baint de'n fear a cuir an slát iascrech ina shúil.
    Chuaidh an beirt fhear go dtí an cuirt agus ní raibh fhios ag an dlighthedóir céard a dhéanfadh sé leo
    Lá amháin bhí sgata sgoláire ag teacht abhaile ó'n sgoil agus suidh siad ar cloch. Bhí sgoláir an-mhaith i measc agus arsa ceann de'n na sgoláir "Cur i gcás gur'b é tosa an dlighthedoír ceárd a dhéanfhadh tú leo." "Chuireadh mé an tríur fear amach ins an mbád arías agus an fear a leigint amach ins an fairrge agus má beadh sé inán é féin a shábháil tabhair an dá céad puit" [!]
    Bhí an dlighthedóir a bhí san cuirt ag teacht sios an mbóthar agus chuala sé an sgoláir seo ag cainnt agus dubhairt sé leis "Tar liom tosa ba ceart a beit ina dlighthedóir ní headh mise.
    Cuaid an buacaill leis agus an lá ar na mharach cuaidh go dtí an cuirt agus dubhairt sé an rud a dubhairt leis na sgolaire. eile
    Ní rachadh an fear amach san mbád arías agus ní fhuair sé an dha céad punt.
    An cloch a bhí na sgolaíre ina shuidhe tugtar "Cloc na mBreiteamhaín" agus be Domnall Ó Connail an buacaill a bhí ann.
    AT0155: The Ungrateful Serpent Returned to Captivity